Václav Satran

Václav Satran se narodil v roce 1950 v Lounech, kde zároveň absolvoval školní docházku.
V roce 1968 odešel do Prahy, kde pracoval jako reklamní výtvarník až do roku 1969, kdy emigroval do Vídně.
Zde strávil čtyři roky, nejprve v imigračním táboře Traiskirchen a později si pronajal malý byt.
Během této doby vystřídal několik zaměstnání, mj. pracoval jako dělník v továrně na výrobu vagónů, až získal místo výtvarníka v obchodním domě Hermanski.
Stesk po domově jej však přiměl k návratu do Čech.

Předchozí emigrace mu ovšem trochu zkomplikovala možnosti výběru zaměstnání a právě v této době jej osud zavedl do Ústí nad Labem, kde nastoupil do oddělení propagace Vodohospodářských staveb. Zde pracoval až do roku 1988, kdy využil tzv. perestrojky a otevřel si vlastní soukromou galerii, kde působí dodnes. Cejch emigranta mu znemožnil členství v klubu Severočeských výtvarných umělců, což mu však nezabránilo v malování. Své obrazy pak prodával na Kampě a Karlově mostě. Ve své soukromé galerii prodává výhradně vlastní práce a v příštím roce oslaví jubilejní 20. výročí od jejího založení.

Věnuje se olejomalbě, grafice, ilustraci. Výtvarná tvorba je zaměřena především na témata staré Prahy a Českého středohoří, lze zde však najít i rozličné fantaskní výjevy a portréty známých umělců umně zakomponované např. do krajiny či jablka, které si však stále zachovávají poetičnost charakterizující veškerá jeho díla.
Vystavoval ve Vídni, Rostocku, Drážďanech, Lounech, Liberci, Děčíně, Gdaňsku, Brně na bienále a pravidelně v předvánočním období v Praze.
Obrazy jsou zastoupeny v soukromých sbírkách v České republice, Evropě, USA, Austrálii, Jihoafrické republice aj. a rovněž jsou reprodukovány na pohlednicích, kalendářích a PF. Od roku 2000 žije v naší obci, kde se kromě malířství věnuje také své další vášni, kterou je rybaření.