Šatník paní mlynářky z.s.

Módní přehlídka Koštice 2018Spolek byl založen v červnu 2018 jako logické vyústění ročního snažení několika koštických žen. Vše začalo přehlídkou šatů první republiky Šatník paní mlynářky v r. 2017 v koštickém mlýně. Velký úspěch všechny povzbudil, o to více, že známí nám začali nosit části šatníků svých babiček a maminek. Rozhodli jsme se v přehlídkách pokračovat a nadále sbírat dobové oblečení. První vlaštovkou byla přehlídka na oslavě MDŽ ve Stradonicích. Začaly nás oslovovat další a další organizace s žádostí o přehlídku, ovšem s žádostí o oficiální vyúčtování akcí.
Mezitím proběhla další dobová přehlídka v koštickém mlýně, tentokrát pod názvem Šatník naší babičky 17.6.2018. Akce byla doprovázena výstavou porovnávacích fotografií Koštic v běhu času a současně byl k dispozici katalog z výstavy, to vše na počest 100. výročí Československé republiky. Neformální skupina Šatník paní mlynářky pod vedením Ireny Hellerové získala na tento projekt grant Nadace Via ve spolupráci s Nadací Jablotron.
Část modelek založila spolek Šatník paní mlynářky. První akcí byla přehlídka Šatník našich babiček v Městském muzeu ve Velvarech 23.6.2018. Další, už vrcholnou akcí byla přehlídka Šatník paní mlynářky na slavnostním otevření rekonstruovaného funkcionalistického pavilonu na Výstavišti v Lounech. Přehlídka měla velký úspěch a objevila se takřka ve všech novinách.

Módní přehlídka Koštice 2018V září jsou objednány další dvě přehlídky – v Radonicích na oslavě výročí republiky a charitativní akce v Domově důchodců v Lounech. Každá přehlídka má svůj scénář a odlišné vyznění, scénaře zpracovává Irena Hellerová. Na přehlídkách se podílí 8 – 13 modelek, někdy i děti.
Členky spolku usilovně pracují na sběru šatů a doplňků. Formuje se jakýsi katalog přehlídek podle jejich vyznění – první republika, padesátá léta, sportovní móda apod. Spolek se vzdělává v dobových stylech a snaží se vždy navodit atmosféru doby. Současně chce viditelně reprezentovat obec Koštice. Předsedkyní spolku je Irena Hellerová, místopředsedkyní Lucie Brabcová.

email : kosticehellerova1@seznam.cz

 

 

Fotogalerie