Stalo se rok 2010

… zpět

Rok 2010

31.12.2010 Silvestrovské oslavy
Silvestrovské oslavy začaly v 19 hodin před budovou OÚ krátkým novoročním přáním starosty pana Vlasáka a hned následoval slavnostní ohňostroj. Lidé se společně podívali na různobarevnou nádheru a potom si popřáli hodně zdraví a štěstí do nového roku. Zájemci strávili společné chvíle v želevické hospůdce nebo na sále KD Koštice, kde poslední vytrvalci končili v brzkých ranních hodinách J!

28.12.2010 Turnaj ve stolním tenisu
Úterý 28. prosince 2010 bylo ve znamení sportu. Uskutečnil se již tradiční Turnaj ve stolním tenisu. Dopoledne hráli děti do 15 let, odpoledne dospělí. Turnaj dětí vyhrál Pavel Kovařík ml., mezi dospělými byla nejlepší paní Jana Fikarová, těsně za ní pan Franrišek Smrž a na třetím místě nečekaně Tonda Žák. V závěrečné exhibici ale všichni prohráli s místním prodejcem potravin Nguenem (alias Pavlem). Ten také sponzoroval všechny ceny, děkujeme!

26.12.2010 Zpívání v kapli
Již tradičně se setkáváme druhý vánoční svátek – tedy 26. prosince ke společnému zpívání koled ve vojnické kapli. Letos nás bylo méně než jindy, ale byla velká zima, a tak se někteří z nás hřáli radši doma u kamen.

24.12.2010 Půlnoční setkání
Po štědrovečerní večeři, rozbalování dárků a po tradiční pohádce v televizi – přesně o půlnoci se v kapli ve Vojnicích sešlo několik občanů, aby si připomněli narození Ježíška. Za doprovodu varhan, houslí a flétny společně zazpívali několik koled a popřáli si hezké prožití vánočních svátků.

Vánoční besídka
Těsně před vánočními svátky se v ZŠ a MŠ Koštice uskutečnilo vystoupení dětí pro rodiče a přátele školy. Za hezký program děkujeme dětem a vyučujícím, které vše nacvičily.

Převzetí symbolů obce
Těsně před vánočními svátky navštívil starosta obce pan Vlasák Poslaneckou sněmovnu ČR, aby převzal od předsedkyně PS ČR paní Němcové obecní symboly našich obcí. Znak obce byl občany jednoznačně vybrán z různých návrhů dne 13. června 2010 v době Koštické pouti (celá akce byla spolufinancována Poštovní spořitelnou přostřednictvím Nadace Via).

Poslední leč
Myslivecké sdružení Žejdlička pořádalo pro své členy i pro širokou veřejnost mysliveckou Poslední leč. Akce byla velice povedená, všichni účastníci byli spokojeni jak s hudbou, tak s bohatou tombolou.

Adventní trhy
3. adventní neděli se na sále KD v Košticích uskutečnily předvánoční trhy. Na programu bylo vystoupení dětí z místní ZŠ a MŠ, adventní aranžování, kreslení vánočních ozdob a zdobení perníčků. Zájemci si mohli prohlídnout výstavu České Vánoce a 27 vystavených betlémů. Největší zájem vzbudil betlém perníkový, který se na konci celého dne vydražil. O výtěžek se rozdělily škola a VOŽEKOVO sdružení.
V 17 hodin došlo ke slavnostnímu rozsvícení vánočního stromu u budovy OÚ.

4. adventní neděle
4. adventní neděle se uskutečnila v Želevicích. I zde byl vypuštěn lampion přání a rozsvícen vánoční stromek. Účastníci se šli potom zahřát do místní hospůdky, která je v současnosti nesmírně útulná a nabízí příjemné posezení.

1. adventní neděle – Vojničky
První adventní neděle se tentokrát konala ve Vojničkách. Již odpoledne místní občané připravili a nazdobili stromek, v bývalé škole se topilo…prostě vše směřovalo k dalšímu adventnímu setkání. V 17 hodin zazněly koledy, vypustil se lampion přání, rozsvítila se první svíčka na adventním věnci a rozsvítil se vánoční stromek. Po tomto slavnostním úvodu se občané sešli v bývalé třídě k malému posezení u horkého punče.

Den listového těsta
Již tradičně se jednu listopadovou sobotu setkáváme nad různými recepty – tentokrát jsme ochutnávali vše z listového těsta. Sešlo se 27 specialit a ještě o něco víc ochutnávačů. No a na závěr setkání jsme ještě stihli připravit balíčky pro Mikuláše. Jaké bude příští setkání s recepty? Možná bude Den bábovek, Den chuťovek, nebo třeby Den vejce…pokud máte nějaký nápad, napište nám, třeba ho použijeme.

06.11.2010 Drakyáda
V pátek 6. listopadu 2010 se na fotbalovém hřišti sešlo přes 30 zájemců o létání draků. Vítr foukal a foukal…některé dračí potvory létaly až do nebe, jiné padaly k zemi. Za draky s dětmi běhali rodiče (a někdy i prarodiče :)!).

Dušičková slavnost
V předvečer Svátku zesnulých se v Košticích uskutečnila vzpomínková Dušičková slavnost.
Nejprve se navečer konal koncert duchovní hudby, na kterém účinkovala paní Kateřina Štolová se svými přáteli. Akce se uskutečnila v knihovně, která byla přeměněna na koncertní síň. Koncert se zaplněnému hledišti moc líbil.
Po hudebním vystoupení šel lampionový průvod ulicemi obce k Pomníku padlým, kam starosta obce položil vzpomínkový věneček a rozsvítil svíčku. Průvod dále směřoval k lávce přes Ohři, kde došlo k pouštění vodních lampionů po hladině Ohře.
Byl to nový prožitek, při kterém se až dech tajil nad tou krásou a tajuplností…Někteří občané potom procházkou podél řeky provázeli plující lampiony. Dušičková slavnost patřila mezi jednu z nejpovedenějších akcí letošního roku…vypadá to na další novodobou tradici :)!

09.10.2010 Svatba
V sobotu 9. 10. 2010 se v budově Obecního úřadu v Košticích uskutečnila druhá koštická svatba (první v budobě OÚ). Z knihovny se stala na jeden den obřadní síň, ve které si řekli svůj manželský slib paní Venuše Špiclová a pan Miloslav Hájek.

Přejeme jim hodně štěstí na společné cestě životem.

08.10.2010 Setkání důchodců
V pátek 8. 10. 2010 se sešli důchodci v Kulturním domě v Košticích na společném setkání. Děti ze ZŠ a MŠ Koštice předvedli své taneční vystoupení, kapelník hrál známé hity, všichni zpívali a tancovali. Společné setkání se protáhlo do pozdních večerních hodin.
Tato akce se stala již tradiční podzimní aktivitou našich starších spoluobčanů. Elán a vitalitu bychom jim mohli závidět!

01.10.2010 Noční pochod pod Házmburk
V pátek 1. 10. 2010 se uskutečnil další – již čtvrtý ročník Nočního pochodu pod Házmburk. Celý týden před akcí bylo deštivo, proto jsme se rozhodli, že tentokrát nepůjdeme přes luka a pole, ale dojedeme vlakem do Křesína a odtud půjdeme po staré asfaltce k cíli naší cesty.
Bohužel vlak nepřijel (došlo k poškození výhybky), a tak přes 50 účastníků pochodu volalo o pomoc každého, kdo měl auto a čas! Přijeli hasiči, přijel starosta, přijel pan Kofr, paní Hodková…a během několika málo minut jsme byli na nádraží v Křesíně.
Odtud už se šlo pěšky. V polovině cesty podávali první pomoc členové SDH Koštice – teplý čaj přišel všem k chuti. Pod Házmburkem už na nás čekala místní hospůdka a malý ohňostroj.
Nejmladším účastníkem byla 2,5 letá Ema Thiebaut, nejstarším 73 letý pan Kredba. Večerní procházka byla mimořádně povedená, už se těšíme na příští rok a zveme i Vás!

Zahájení školního roku
V září byl zahájen nový školní rok v místní Základní a mateřské škole. Na školu se těšilo 13 dětí, z toho 5 prvňáčků, školky se nemohlo dočkat 17 dětí. A bylo se na co těšit. Během prázdnin došlo díky iniciativě paní ředitelky Yvety Mikulové a vstřícnému přístupu pana starosty k mnoha změnám – obě učebny ve škole byly vymalovány zářivými barvami, na podlaze se leskne nové lino, chodba i schodiště dostaly novou barvu, byl přestavěn nábytek a celý prostor školy působí veseleji a prostorněji. Samozřejmě, že celá změna stála mnoho úsilí, ale díky finanční pomoci obce a pracovnímu vypětí všech zaměstnanců školy i obecních pracovníků se dílo povedlo. Chtěli bychom tímto poděkovat současnému starostovi obce Jaroslavu Vlasákovi za velmi vstřícný přístup k naší škole a školce – vždyť osobně přiváží každý den děti z Radonic a podporuje školu v různých aktivitách Věříme, že spolupráce bude trvat i nadále a že spokojených dětí bude jen přibývat.

Den otevřených dvěří v koštickém kostele
V neděli odpoledne si mohli zájemci prohlédnout prostory zatím uzavřeného kostela v Košticích. Vstupné bylo dobrovolné a bude využito na zaplacení projektové dokumentace statika. Kostel pečlivě uklidily a nádherně vyzdobily členky občanského sdružení VOŽEKOVO sdružení paní Irena Hellerová a paní Hana Pášová

Hasičské závody dětí
V sobotu odpoledne se v Košticích na fotbalovém hřišti uskutečnily další závody dětí v hasičském sportu. Organizátoři vše slkvěle připravili, dokonce si zajistili i nádherné počasí. Mladí hasiči z Koštic se umístili na třetím místě. Blahopřejeme!

28.08.2010 Olympiáda 2010 aneb Lempliáda
V sobotu 28. srpna 2010 se tentokrát v Blšanech u Loun uskutečnil další ročník Olympiády Mikroregionu Perucko. Naše soutěžní družstvo ve složení Milan Kristek, Helena Peterková, Břetiskav Fikar, Vlastimil Chaloupka a Zdeněk Karfík opět vyhrálo (již potřetí).
Blahopřejeme a děkujeme za reprezentaci obce!

27.08.2010 Stezka odvahy
V pátek 27. srpna se na ostrově u Ohře uskutečnila již tradiční akce pro děti – Stezka odvahy. Děti procházely trasu plnou strašidel a nesměly mít baterku. Ty, které se bály, chodily ve dvojicích (některé děti šly trasu dokonce dvakrát, tak se jim líbila J!)
Děkujeme všem strašidlům za pomoc při organizaci.

Technika hasičů
nová technika
Na srpnovém jednání zastupitelstva obce ukázali členové SDH Koštice techniku, kterou svépomocí opravili.

Vesnice roku
Vesnice roku 2011
V druhém ročníku soutěže Vesnice roku Ústeckého kraje, kterého se naše obce zúčastnily, získaly další významné ocenění, tentokrát Bílou stuhu – za práci s dětmi a mládeží.

Děkujeme všem, kdo nám pomohli toto ocenění získat.
Vesnice roku 2010
Naše obce získaly v mimořádně prestižní soutěži Vesnice roku Ústeckého kraje dokonce dvě ocenění: Modrou stuhu – za společenský život obce a Diplom za vzorné vedení obecní kroniky.
Děkujeme všem občanům, kteří se zapojili do činnosti obce, formou dobrovolnické práce zvelebili naše obce a pomohli tak získat toto významné ocenění.
Mimořádné poděkování patří také kronikářce obce paní Petře Karfíkové.

21.08.2010 Rybářské závody
V sobotu 21. srpna 2010 se uskutečnily ve Vojnicích rybářské závody dětí. Závody vyhrál Lukáš Košťál, který nachytal ryby na 131,5cm. Nejúspěšnějším rybářem se ale stal Jaroslav Duffek, který byl v celkovém pořadí druhý a který navíc získal cenu za první rybu i za největší rybu! Třetí místo obsadil Pavel Kovařík.
Navečer absolvovali svoji soutěž také dospělí rybáři. Umístili se takto: 1. místo obsadil Jaroslav Kubeš (celkem 176,5 cm), 2. místo Jaroslav Vlasák (chytil největší rybu – štiku 70cm), 3. místo Viktor Nazarenko (74 cm).
Soutěž rodin vyhrála a cenu získala rodina Kovaříkova.
Ve večerních hodinách hrála k tanci i poslechu všem přítomným kapela Taurus. Hudba byla skvělá, nálada také….těšíme se na další akci ve Vojnicích!

Neckyáda
Po delší odmlce se na Ohře zase spustila flotila originálních plavidel.
V neděli v 15 hodin vyplula plavidla po řece Ohři směrem na Želevice. Bohužel se ůetos účastnilo jen málo plavidel, tak snad příště…zkusíme to jako námořní bitvu?!
Foto:

22.08.2010 Kuličkyáda
Rok se s rokem sešel a v Košticích se opět sešli milovníci kuliček z celé republiky, aby změřili své síly.
V neděli 22. srpna 2010 se na ostrově u Ohře pořádal již 3. Ročník celostátního turnaje v kuličkách, který je zařazen do kategorie OPEN. Letošní rok se účastnilo dopoledního turnaje dětí 8 účastníků. Některé děti hrály kuličky poprvé, rodiče fandili, sluníčko svítilo. Nejúspěšnějším borcem školních dětí byl Pavel Kovařík. Odměnu nakonec dostali všichni zúčastnění.
Od 13 hodin začali svůj turnaj dospělí kuličkáři. Do boje se zapojilo 33 účastníků. Celý turnaj končil až ve večerních hodinách. Nejlepším v koštické kuličkyádě byli Miroslav Tlustý, Martin Smetana a Martin Dostál.
Cenu pro nejúspěšnější rodinu získali Fróhlichovi a Kelichovi.
Poděkování za přípravu úspěšné akce patří paní Formánkové, paní Karfíkové, paní Skalské a panu Formánkovi

Humanitární sbírka
Občané našich obcí se zapojili do humanitární sbírky pro obce v severních Čechách postižené povodněmi.
Podařilo se shromáždit materiál za zhruba 20 000,- Kč, který do krizového centra v Benešově nad Ploučnicí odvezli členové SDH Koštice.
Všem dárcům i organizátorům děkujeme.

31.07.2010 Představení Rusalka
V sobotu 31. Července návštívili zájemci operní představení Rusalka od Antonína Dvořáka. Toto představení se hraje již tradičně několik let v přírodním amfitheatru v Lokti nad Ohří. Účastníci zájezdu si nejprve prohlédli místní hrad, loketské náměstí s přilehlými středověkými uličkami a od21 hodin sledovali úchvatné představení o nenaplněné lásce Rusalky k člověku.
Výprava představení je velice neobvyklá, maximálně využívá přírody….čarodějnice leze spolu s malými skřítky ze skály, vodník zpívá z jezírka, princ přijíždí na koni, cizí kněžnu přivážejí za světla pochodní na loďce po Ohři….prostě nádhera!!!ýprava představení je velice neobvyklá, maximálně využívá přírody….čarodějnice leze spolu s malými skřítky ze skály, vodník zpívá z jezírka, princ přijíždí na koni, cizí kněžnu přivážejí za světla pochodní na loďce po Ohři….prostě nádhera!!
Foto:

Pouť ve Vojničkách
Podle záznamů z kroniky se poprvé uskutečnila pouť ve Vojničkách před 50 lety, jsme rádi, že ta letošní na tuto tradici navázala. Počasí se vydařilo, program byl bohatý a poutavý, koláče, které napekly místní hospodyně, byly skvělé…prostě pouť, jak má být. Součástí pouti bylo slavnostní otevření nově vybudovaného altánu v místním parku. Celá tato akce se uskutečnila za finanční podpory Nadace Vodafone.
Občerstvení pomohli zajistit členové mysliveckého sdružení Žejdlička (a neměli to v tom horku vůbec jednoduché)! Děti přijeli ochladit a na večerní ohnivou show dohlíželi členové SDH Koštice (pan K. Pfeifer, pan V. Šaloun a pan Z. Henc), za což jim děkujeme. Poděkování patří i všem dobrovolníkům, kteří pomáhali s přípravou a organizací akce a samozřejmě členům neformálního sdružení Nová cesta Vojniček (v čele s Míšou Peterkovou).

25. – 27.06.2010 Sjíždění řeky Ohře
Víkend 25. – 27. června 2010 byl věnován sportu. Nadšenci různého věku sjížděli na raftech a kánoích řeku Ohři. O legraci nebyla nouze! Vždyť komu se například podaří sjet peřeje na raftu pozadu? Komu se v životě poštěstí jet na vojenském raftu, který se musí každých 5 km dofukovat? Počasí nám přálo, a tak 45 „účastníků zájezdu“ prožilo aktivní a mimořádně povedený víkend (viz fotogalerie)
Foto:

Rekonstrukce hasičárny v Želevicích
Členové SDH Koštice opravili hasičskou kolnu v Želevicích. Vše stihli ještě před Setkáním rodáků 2010. Podívejte se na foto před a po opravě.
Foto:

Setkání rodáků
V sobotu se v Košticích, Vojnicích, Vojničkách a Želevicích uskutečnilo setkání občanů pod názvem Setkání rodáků 2010.
V průběhu celého dne byl připraven bohatý program: vystoupení mažoretek, divadelní představení pro děti, koncert kapely Parťáci, odhalení pamětní desky významnému koštickému rodáku Karlu Ortovi, které bylo spojeno s divadelní scénkou….obcemi jezdil výletní vláček a celá slavnost byla večer završena ohňostrojem.
Akce se účastnilo velké množství návštěvníků, kteří přijeli, aby se setkali se svými známými, kamarády, bývalými spolužáky…Objevovaly se dojemné momenty při vzájemných setkáních, při společných vzpomínkách.
Součástí této akce byla také možnost vybrat symboly obce (znak a vlajku), hlasování se účastnilo na 200 lidí, a protože zatím ještě hlasování probíhá, seznámíme Vás s výsledky příští týden.
Akce se uskutečnila za finančního přispění Poštovní banky prostřednictvím Nadace Via.

Brigáda ve Vojnicích
V sobotu se uskutečnila malá brigáda občanů Vojnic. Cílem bylo uklidit prostředí obce před blížícím se Setkáním rodáků 2010.
Všem dobrovolníkům děkujeme!

Oprava fotbalových kabin
V uplynulých dnech došlo k dalším opravám a údržbě fotbalových kabin (v loňském roce se upravovaly toalety, před dvěma lety se malovalo uvnitř) – tentokrát kabiny získaly novou fasádu.

Vybudování nového chodníku v Košticích
Konečně byl vybudován chodník podél hlavní silnice v Košticích. Bylo nepříjemné, když občané šli do obchodu nakoupit a brodili se v bahně…

Oprava hasičárny ve Vojnicích
V průběhu posledního květnového víkendu byla opravena hasičárna ve Vojnicích. Podívejte se na foto a porovnejte…

23.05.2010 Ozdravný pobyt
Děti ZŠ a MŠ Koštice odjely v neděli 23. května na ozdravný pobyt. Děti se těšily, rodiče ještě víc a my jen doufáme, že p. učitelky pobyt přežijí ve zdraví. 🙂
Foto:

15.05.2010 Hasičské závody
V sobotu 15. května 2010 se v Košticích na fotbalovém hřišti uskutečnily hasičské závody dětí O pohár starosty obce. Vyhráli mladí hasiči z Podbořan, ale druhé místo patří domácímu soutěžnímu družstvu – mladým hasičům z Koštic. Blahopřejeme!
Foto:

08.05.2010 Svěcení sochy sv.Jana Nepomuckého
Svěcení sv.JanaV sobotu 8.5.2010 v odpoledních hodinách se sešli místní občané v parku v Košticích. Pozvání přijal i farář pan Petr Kubíček, který při slavnostním aktu posvětil nově zrekonstruovanou sochu sv. Jana Nepomuckého. Zároveň účastníky seznámil se životem Jana z Nepomuku, který byl v roce 1729 prohlášen za svatého.
V souvislosti s výročím konce druhé světové války si občané také připomněli válečné oběti z Koštic. Park byl zrekonstruován za finanční podpory České pošty.
Foto:

07.05.2010 Svátek matek
V pátek 7.5.2010 děti místní mateřské a základní školy připravily představení pro své maminky, babičky a ostatní ženy v obci. Všem návštěvníkům se program líbil, zejména byli nadšeni z černošských tanců.
Poděkování za připraveným program patří všem učitelkám školy.

Neviděli jste Dívčí válku v podání našich ochotníků? Chcete si představení připomenout? Nebo snad vidět podruhé, potřetí, počtvrté?
Neváhejte a prohlédněte si jej v naší videogalerii!
Video:

30.04.2010 Pálení čarodějnic v Košticích 2010
V pátek 30. dubna 2010 se v Košticích konalo další pálení čarodějnic s malým doprovodným programem. V 19 hodin vyšel od místní základní školy průvod čarodějnic, který prošel malou procházkou po obci a došel na fotbalové hřiště. Tady byly připraveny pro děti různé soutěže. Ve 20 hodin byl zapálen oheň s jednou čarodějnicí, opékaly se vuřty a povídalo se se známými. Potom už následovalo několik odpálených světlic. Poslední účastníci pálení čarodějnic v Košticích odcházeli v pozdních nočních hodinách.

01.05.2010 Prvomájový oheň aneb Opožděné pálení čarodějnic ve Vojničkách
1. května 2010 se pálil oheň ještě ve Vojničkách. Místní děti pomohly připravit figury ke spálení, i sem přilétly opožděné čarodějnice, společně jsme poseděli, popovídali si a také plánovali stavbu altánu v místním parku.

Starost o zeleň
Skalka na návsi
Po velké rekonstrukci silnice v prostoru dolní návsi v Košticích se postupně začíná kultivovat narušené prostředí. Podívejte se, jak krásně se o část před svým domem stará paní Kubáčová.

Zeleň želevice
Také v Želevicích byly zasázeny nové keře a květiny na okrasu obce. Tentokrát patří poděkování paní Jirkovské a paní Landové.

Čištění studně
SDH Koštice se ujal velkého úkolu – vyčištění studny v koštickém parku. Rozhodně to nebyla jednoduchá situace, ale hasiči nezklamali a všechny překážky zdárně překonali! Moc nám pomohli, a tak jim patří velké poděkování.

Havárie kanalizace
V uplynulých dnech došlo k další havárii kanalizace v Košticích – jejímu propadu a úplnému ucpání. Znovu se projevuje, že je kanalizace nevyhovující a že nutně potřebuje obnovu.

24.04.2010 Výtvarná dílna – šperky z korálků
V sobotu 24. dubna se uskutečnila další výtvarná dílna pod vedením paní Hany Hoblíkové. Tentokrát jsme se naučili vyrábět šperky z korálků. Každý z účastníků si odnesl vlastnoručně vyrobený šperk. Děkujeme paní Hoblíkové a těšíme se na další společnou dílnu.
Foto:

Cvičení žen
Po studené zimě se začaly ženy opět scházet na cvičení. Hodinu pohybu vede cvičitelka Lucka Hellerová, cvičí se na sále Kulturního domu v Košticích každou neděli od 17 hodin.

16.04.2010 Dívčí válka v Radonicích
V pátek 16. dubna se uskutečnila druhá veřejná generálka představení Dívčí válka, tentokrát v obci Radonice. Před skvělým publikem rozehráli naši ochotníci hru z dob dávných a minulých. Hrálo se v sále místní sokolovny, který je po nedávném požáru již zcela opraven. Návštěvníci vzpomínali, že se zde hrálo naposledy před 50 lety. Generálka se povedla, takže vzhůru do Libochovic na přehlídku amateérkého divadla!

Dokončeny úpravy v parku
Uplynulý týden byly dokončeny úpravy v parku v Košticích, které finančně podpořila Česká pošta projektem Česká pošta lidem. Konečné úpravy byly provedeny před zrekonstruovaným pomníkem padlým. Park bude slavnostně předán do užívání místní občanům i návštěvníkům v květnu 2010. Termín bude upřesněn (pravděpodobně v sobotu 8. května 2010).

03.04.2010 Karneval
V sobotu 3. dubna se uskutečnil již tradiční karneval pro děti z Koštic, Vojnic, Vojniček, Želevic a blízkého okolí. Tentokrát jsme nedělali klauna z vlastních řad, ale děti navštívil Klaun Popleta. Vzduchem létaly balónky plněné bonbóny a poukázkami na zmrzlinu, děti bojovaly o vítězství v různých soutěžích, masky byly odměněny sladkostmi. Sál v místním kulturním domě byl zcela zaplněn a tak doufáme, že se akce dětem líbila.

Tříkrálová sbírka
Sice už máme duben, ale podrobnou kontrolou akcí jsme zjistili, že nemáme zveřejněný záznam o uskutečněné Tříkrálové sbírce. S omluvou děkujeme dětem, které v kostýmech obešly vesnici! V těchto dnech se plánuje jejich cesta do útulku opuštěných zvířat, kam chtějí vybrané finanční prostředky věnovat.

27.03.2010 Ochotníci hráli divadlo
V sobotu 27. března 2010 se v Kulturním domě v Košticích odehrála veřejná generální zkouška představení Dívčí válka. Tuto komedii z dávných dějin našeho národa napsal před lety František Ringo Čech. Místní divadelní ochotníci se od ledna několikrát týdně scházeli a hru nacvičili. Veřejná zkouška se setkala s nebývalým ohlasem mezi návštěvníky, a tak se nyní jedná o tom, kde všude naši ochotníci hru předvedou. Blahopřejem všem hercům k vynikajícím výkonům!!! Podívejte se do fotogalerie.

Vynášení Morany
Jaro už je tady! Může za to jednak děti z koštické školy, jednak paní Hellerová, kterřížto nezávisle na sobě vynesliz našich obcí Moranu – smrtku.
Morana, Mora, Mořena, Mařena, Marzena nebo Kostroma je figura představující smrt, pravděpodobně bytost ze slovanské mytologie nebo pohanská bohyně smrti. Je velmi známá i v dnešním folklóru. Uctívali ji staří Slované a Baltové. Je zosobněna zimou, na jaře končí její vláda, proto se topí nebo bije. Není možné ji však považovat za čistě bohyni smrti nebo za nějakou ohyzdnou stařenu. Je prý velmi krásná.
Tradičním pohanským rituálem praktikovaným i dnes je vynášení Morany a její upálení a posléze její utopení. Nejčastěji se Morana hází z mostu nebo ze skály. Je velmi zajímavé, že přes tisícileté potírání pohanských rituálů se dodnes zachoval jeden z nich ve velmi živém zvyku vynášení Morany. Moranu, kterou představuje figurína nebo samorost, kořen nebo větev, nese mladá dívka v čele průvodu. Morana má mít správně na krku náhrdelník ze šnečích ulit (symbol smrti) a šálu (symbol zimy). Utopená hořící figurína je ve vodě lidmi kamenována.

Masopust 2010
V únoru se již tradičně konal Masopust, které pro nás opět zorganizovali členové SDH Koštice. Letos bylo nebývale mnoho krásných masek. celodenní masopustní veselí vyvrcholilo večení taneční zábavou v místním kulturním domě. Na fotografie se můžete podívat ve fotogalerii.

17.01.2010 Sněhová ZOO
Zima 2010 Sněhu máme opravdu dost, proto jsme se rozhodli uspořádat soutěž pro děti i dospělé – v neděli 17. 1. v 15 hodin se na ostrově sešlo asi 15 dětí a dospělých a postavili jsme základy sněhové ZOO. Kdo půjdete kolem, prohlédněte si krásná zvířátka a zkuste také nějaké připojit.