Stalo se rok 2013

… zpět

Rok 2013

31.12.2013 Silvestrovské oslavy
Končící rok s sebou nese silvestrovské oslavy. Již tradičně v 19 hodin malý ohňostroj před budovou Obecního úřadu v Košticích a poté mohutné oslavy v želevické hospůdce i koštické hospodě. Přejeme hodně zdraví, pohody a úspěchů v novém roce všem občanům i návštěvníkům obce!

28.12.2013 Vánoční turnaj ve stolním tenisu
V sobotu 28. prosince 2013 se konal na sáleKD v Košticích Vánoční turnaj ve stolním tenisu. Tentokrát se sešlo nebývalé množství hráčů – přesně 30! Hrálo se do pozdních večerních hodin. Vítězem se stal Tomáš Rus, druhé místo vybojoval Miroslav Sailer a na třetím místě skončil František Pfeifer (ten se finálových bojů nezúčastnil, protože mu jel vlak).

24.12.2013 Společná setkání v době Vánoc
Ve 22 hodin na Štědrý večer se sešlo několik občanů při společném zpívání koled v kostele sv. Antonína Paduánského v Košticích. Zpíval a na varhany hrál Jiří Grüner, kterého svým zpěvem podporovali ostatní přítomní. Největší ohlas měla píseň Půlnoční od Václava Neckáře.
O štědrovečerní půlnoci se sešly dvě desítky občanů v kapli ve Vojnicích, aby si připily na hezké svátky a zazpívaly několik koled. Společným zpíváním v kapli se pokračovalo také druhý vánoční svátek – 26. prosince odpoledne.

Čtvrtá adventní neděle
Již tradičně se schází občané Želevic čtvrtou adventní neděli při rozsvícení vánočního stromku před místní kapličkou v centru obce. Kromě společného zpěvu vánočních koled, každé přítomné dítě řeklo své přání u rozsvíceného stromku a nakonec si všichni přítomní popřáli hezké prožití vánočních svátků.

Třetí adventní neděle
Třetí adventní neděle byla po dlouhé době bez sněhu. V kapli sv. Anděla Strážce se občané Vojnic, Vojniček a Koštic sešli, aby probrali sobotní návštěvu vánočních trhů v Budyšíně a Zhořelci, zazpívali koledy, ochutnali dobroty místních kuchařek a místní palírny a hlavně – rozsvítili třetí svíci na adventním věnci. Všichni se pokochali nádherou velkého živého stromečku, nádherně vyzdobeného interiéru kapličky i okolí. Malá slavnost byla ukončena pro sílící vítr a všichni se těší na sobotu 21.12.2013, kdy bude v kostele sv.Antonína v Košticích slavnostní vánoční koncert pěveckého sboru Melodie a koštických dětí.Zároveň bude znovu veřejnosti představen obecní betlém ze slaného těsta, dílo koštických občanů. Čtvrtá adventní neděle bude tradičně oslavena u želevické zvoničky sv.Václava. Na Štědrý den ve 22,00 se zpívají v kostele sv.Antonína koledy a ve 24,00 je setkání občanů v kapli ve Vojnicích.

01.12.2013 Koštický advent
Koštický adventKoštický advent byl zahájen 1.adventní neděli 1.12.2013 ve Vojničkách, kde se občané sešli u rozsvícení vánočního stromku a první svíce na adventním věnci.

03.12.2013 Vožekovo sdružení připravilo Vánoční dámský večer Vizážistky Simona Břečková a Anna Grundová připravily přednášku o péči o pleť a ukázky nejmódnějšího líčení.
Druhá adventní neděle patřila tradičně Košticím, tentokrát na téma betlémy. V kulturním domě Vožekovo sdružení připravilo plnou náruč zábavy. Odpoledne zahájilo dětské představení Sněhurka a deset trpaslíků, kterou s dětmi připravily Anna Skalská a Petra Karfíková.
Místní děti s přehledem divadelních hvězd pobavily plný sál. Pak koštická škola a školka zazpívala několik koled a program pokračoval hlavním bodem – představením obecního betléma. Plných sto postav vyrobily děti s dospělými za pomoci pracovníků obce a členky Vožekova sdružení ho naaranžovaly do betlémské krajiny plné oveček.Pan Jaroš opět předvedl svůj mechanický betlém a místní sběratelky přinesly své sbírky papírových, voskových a jiných betlémů. Výstavu završily výrobky školáků a předškoláků.
V rámci každoroční výtvarné dílny si děti nazdobily vlastnoručně upečené perníčky, dále si mohly vyrobit voňavou ozdobu z jablíčka nebo papírové ozdoby na stromeček. Většina návštěvníků uvítala občerstvení (čaj. punč, kávu a výborné štoly) a zůstala na sále po celé odpoledne v družné zábavě.
Po ukončení výstavy se přítomní odebrali před obecní úřad, kde trubači zatroubili několik koled za notování všech přítomných. Pan starosta popřál veselé a klidné svátky a rozsvítil stromeček a druhou svíci na adventním věnci.
Advent pokračuje příští neděli v kapli ve Vojnicích, čtvrtá adventní neděle se koná před zvoničkou v Želevicích.
21.12. se koná v kostele sv. Antonína vánoční koncert pěveckého sboru Melodie a malý zpívaný živý betlém v podání dětí koštické školy.
V kostele bude opět vystaven nový obecní betlém. Všechny akce pořádá občanské sdružení Vožekovo a obec Koštice.

01.12.2013 Mikulášská nadílka + Sněhurka a sedm trpaslíků
Po dvou měsících se konečně koštické děti dočkaly. V neděli 1. 12. proběhla Mikulášská nadílka, kterou zahájily děti z Koštic pohádkou Sněhurka a sedm trpaslíků. Od počátku října dvakrát týdně zkoušely pohádku, kterou zná snad každý z nás. Nejprve proběhl konkurz na hlavní role, všichni ostatní hráli trpaslíky. A protože malých herců bylo hodně, Sněhurku nechrání sedm, ale rovnou deset trpaslíků od tří do třinácti let. Rodiče vyráběli kulisy, šili kostýmy, děti už se nemohly dočkat. Odměnou jim byl aplaus plného sálu kulturního domu v Košticích. Svou pohádku přijedou zahrát ještě v pátek 6. 12. od 17 hodin do Slavětína a znovu do Koštic na zahájení adventních trhů – v neděli 8. 12. od 14 hodin.

16.11.2013 Nabitý listopadový víkend
Tento víkend byl akcemi doslova zaplněn. V sobotu 16.11. proběhl tradiční ochutnávkový den – tentokrát se saláty. Saláty všech druhů donesly ochutnat nejen členky občanského sdružení Vožekovo, které tuto akci již posedmé pořádalo. Akce proběhla opět v knihovně , pilně se zapisovaly recepty a paní knihovnice k salátům hbitě pekla toasty. Ti z přítomných, kteří si dosud nevytvořili postavu do obecního betléma, dostali šanci, mezi nimi i starosta s místostarostou. Každá postava nese dáreček Ježíškovi, který má tvůrce charakterizovat.Příjemný podvečer byl předznamenáním blízkého adventu.
Přípravy na advent se plně rozběhly v neděli odpoledne na sále kuturního domu, kde členky Vožekova sdružení a ochotné děti s maminkami vykrajovaly a pekly perníčky, aby si je děti mohly na vánoční výstavě krásně nazdobit. Tuto tradici Vožekovo na popud duše všech akcí Anny Skalské zavedlo loni a pro velký úspěch se zdá, že bude trvale zařazena do repertoáru aktivit tohoto občanského sdružení.Děti rovněž vyrobily stádo oveček do obecního betléma, který bude zkompletován na adventní výstavě 8.12. a pak bude též vystaven v kostelel sv.Antonína.Navečer měly děti zkoušku na adventní divadelní představení Sněhurka a sedm trpaslíků.

Dušičková slavnost 2013
Tradiční dušičková slavnost byla letos v poněkud jiném hávu. Pan Vladimír Jaroš vypěstoval co největší dýně, aby je děti z koštické školy a školky mohly umělecky nazdobit. V předvečer slavnosti děti s učitelkou dýně umístily kolem opravovaného kostela sv. Antonína. Zároveň dospělí se stašími dětmi dozdobili zbylé dýně a dokončili úpravu na trávníku před kostelem. Hostem dušičkového koncertu byla nadaná čtrnáctiletá klavíristka Renata Fričová, studentka ústeckého gymnázia v Jateční ulici. Zahrála skladby Ravela, Haydna i moderní seriálové soundtracky. Posluchači odcházeli nadšení i dojatí. Na potemnělém prostranství před kostelem děti hledaly svoji dýni, aby ji mohly zapálit.Světelné divadlo zaujalo celou vesnici.
Poté vyšel lampionový průvod k památníku 28.října a k pomníku padlým ve světových válkách, kde starosta obce Jaroslav Vlasák položil kytice a zapálil svíčky na jejich památku. Přítomní došli k řece , na jejíž temnou hladinu spouštěli svítící lekníny, jejichž cestu po hladině doprovázely vzpomínky na blízké, kteří již nejsou mezi námi.Cestou domů se všichni šli znovu podívat ke kostelu, kde pak dýňové lampy zářily celou noc.

26.10.2013 Pálení vatry
V sobotu 26.10.2013 se uskutečnilo pálení Masarykovy vatry jako vzpomínkový akt na výročí vzniku samostatného československého státu. Akci zorganizovali členové SDH Koštice

11.10.2013 Setkání důchodců
V pátek 11. října 2013 se uskutečnilo na sále KD v Košticích již tradiční Setkání důchodců. Na začátku účastníci viděli vystoupení dětí ze ZŠ a MŠ Koštice, které s nimi nacvičily paní učitelky Anna Grundová, Markéta Kofrová, Miroslava Giurgová a Jiřina Nováková a které se všem moc líbilo! Také vystoupení malých mažoretek se setkalo s velkým úspěchem, starší mažoretky ukázaly své umění a ty nejmenší alespoň pochodovaly a byly moc roztomilé. Vystoupení nacvičila slečna Lucie Anderlová. K poslechu i tanci hrála skupina Druhej dech. Akce skončila před půlnocí a podle slov účastníků patřila mezi velice povedené!

05.10.2013 Turnaj ve stolním tenisu 2013
V sobotu 5. 10. 2013 se uskutečnil na sále KD Koštice turnaj ve stolním tenisu. Vítězem se stal pan Petr Mical. Akci sponzorsky pomohla zajistit Cihelna Heluz Libochovice, za podporu akce jim moc děkujeme!

04.10.2013 Noční pochod pod Házmburk
V pátek 4. 10. 2013 se uskutečnil další ročník Nočního pochodu pod Házmburk. Členové SDH Koštice (pan Plaček, pan Josef Pernet a slečna Soukupová) dávali v půlce cesty záchranu v podobě teplého čaje a případného odvozu do cíle. Letos ale všichni došli! Po malém ohňostroji účastníky akce přepravili hasiči zpátky do Koštic. Za pomoc při akci moc děkujeme!

Svatováclavské posvícení 2013
Svatováclavské posvícení se tradičně pořádá v Želevicích. součásti obce Koštice. Pořadatelé – obec Koštice, Vožekovo sdružení a hospoda U Gráfů – připravili pěkný veselý program. Každoroční zabíjačka a vepřové hody přinesla ochutnávku a prodej všech dobrot z prasete:jitrnice, jelita, polévka, guláš, tlačenka,řízky, vše zapíjené dobrým pěnivým mokem. Dětem i dospělým předvedl kouzeník svá někdy až strašidelná kouzla, u věstkyně a kartářky stála nekončící fronta zájemců o poznání své budoucnosti. Hudba pana Gunára hrála k poslechu i tanci nejprve pod širou oblohou, po setmění pak na sále hospody u Gráfů.
Vožekovo sdružení připravilo naprostou novinku, přípravu na obecní betlém. Co znamená takový obecní betlém? V týdnu před posvícením členky Vožekova sdružení míchaly a válely slané těsto, celých dvacet kilogramů.Dle jednotné šablony pak děti tvořily postavy betléma podle svého, zejména se vyřádily na dárečku pro Ježíška, který každá postava nese ( to byla podmínka tvoření). K dětem se připojily maminky, později tvoření přišli na chuť i někteří přítomní muži. Základ betléma, přes čtyřicet figur, odnesly členky sdružení domů a přes neděli zvolna pekly, spíš sušily. Při listopadové ochutnávce salátů bude tvoření pokračovat, figuru dotvoří též pan starosta, místostarosta, jejich manželky a další. Těsně před adventem děti vyrobí ještě beránky a jiná zvířátka. Autorka námětu vytvoří Svatou rodinu. Vše se pak zkompletuje a nazdobí druhou adventní neděli při vánoční výstavě, která bude tentokrát věnována betlémům. A o Vánocích bude obecní betlém vystaven v kostele( a dále pak každý rok).

31.08.2013 Rybářské závody 2013
V sobotu 31. srpna 2013 se ve Vojnicích uskutečnily již tradiční rybářské závody dětí i dospělých. Na břehu místního rybníka se postipně vystřídalo několik desítek rybářů, jejichž úlovky byly ale jen minimální J! Večer občané poseděli u sklenky vína. Akci obzvláštnila vědkyně-kartářka.

17.08.2013 Mezi námi obcemi
V sobotu 17. 8. 2013 se sešlo za krásného počasí sedm soutěžních družstev v naší obci, aby se utkaly v dalším ročníku olympiády Mikroregionu Perucko. A kdo soutěžil? Orasice, Počedělice, Veltěže, Chožov, Koštice, J´elita (družstvo omladiny z Koštic a Panenského Týnce) a Leubsdorf z Německa. S touto německou obcí má již několik let družbu Mikroregion Perucko – letos reprezentovala při olympiádě velice známá německá kapela Fanfarenzug Schellenberg, která v 10 hodin zahájila den hudebním budíčkem – pochodem po vsi.
Ke kapele se přidávali občané Koštic a všichni společně došli na fotbalové hřiště, kde soutěžní klání zahájil starosta obce Koštice p. Vlasák. Vskutku unikátní disciplíny – splašený velocipéd, divoký vozík, člověče – zlob se, hod petangem na cíl a střelba z kuše na ptáka – vymysleli koštičtí pořadatelé a pomůcky dle vlastních návrhů zkonstruoval místní všeuměl pan Antonín Jaroš.
Po obědě diváci i s kapelou došli k soše Letnice, kde se konal malý koncert, který mužstva navnadil na další, tentokrát vskutku náročné a krkolomné vodní soutěže: kuželky na vodě, souboj titánů, visutá lávka přes vodu a mužstvo v přechodu. Tady si všichni soutěžící sáhli až na dno svých sil a soutěže řádně zamíchaly pořadím. Poslední disciplína štafetová dráha proběhla na fotbalovém hřišti.
Rozhodčí měli jasno – první místo (s velkým náskokem) obsadily domácí Koštice, druhé Orasice a třetí J´elita (druhé mužstvo Koštic). Po odekorování a odměně vítězů opět zahrála kapela z Německa, následovala hudba k poslechu i tanci, malý ohňostroj a letní kino.
Obec Koštice jako hostitel nezklamala – soutěžící byli velmi spokojeni s organizací i atmosférou soutěže.
A kdo nás reprezentoval ve vítězném družstvu? Zdeněk Karfík, Radek Vaněk, Marek Vykročil, Miroslav Majar a Kamila Soukupová. Na třetím místě potom koštickou část reprezentovali David Jaroš a Gábina Kávová.
Děkujeme za reprezentaci obce!
Poděkování patří také všem ostatním, kteří akci pomohli zajistit – pekli koláče pro , vymýšleli soutěže, stali se rozhodčími…!

27.08.2013 Návštěva europoslance
V úterý 27. srpna proběhl naším okresem europoslanec Edvard Kožušník v rámci projektu Mé srdce patří Česku – tento den běžel z Lovosic do Loun. Kromě Lkáně, Počedělic, Černčic či samotných Loun dorazil i do Koštic, kde s místními občany včetně vedení obce debatoval o současné situaci v České republice a o možnostech pomoci malým obcím. Zároveň svým nadhledem z pozice europoslance vysvětlil mnohé problémy v jiných státech. Všichni přítomní uvítali jeho boj za odstranění byrokracie, odstraňování bariér a posilování svobodného a volného trhu. Na jeho cestě, která protíná celou Českou republiku, ho v této části provázel bývalý starosta Loun Jan Kerner.

11.08.2013 Kuličkyáda 2013
Šestý ročník Kuličkyády v Košticích proběhl v neděli 11. srpna na koštickém ostrově. Dopoledne v 10 hodin začal turnaj juniorů – zacvrnkat si přišly děti všech věkových kategorií, některé chtěly hru jen okouknout, ale nakonec si zahráli všiichni. Po urputném boji zvítězil sedmiletý Marc Thiebaut z Koštic. Po obědě začal turnaj dospělých, kterého se kromě místních zúčastnili i nejlepší hráči republiky včetně mistra světa z roku 2011 – Pavla Zoufalého. Po několikahodinovém boji nakonec zvítězil Jakub Fuss z Prahy, z místních se tradičně nejlépe umístila Zdeňka Formánková, ta dohrála na 9. místě. Přitom tato hráčka začínala právě na koštické kuličkyádě, dnes je na 32. místě národního žebříčku.

15.09.2013 Libochovický krok
V neděli 15. září proběhl v Libochovicích 10. ročník přehlídky mažoretek Libochovický krok. Koštické mažoretky Berušky se ho zúčastnily a sklidily úspěch – byly oceňovány zejména pro pokrok, jaký udělaly za jeden rok. Pro děvčátka to byl úžasný zážitek, navíc okoukaly některé nové kroky, triky s hůlkou, ale i módní doplňky nezbytné pro krásné mažoretky. Všem Beruškám děkujeme za reprezentaci obce.

Sjíždění Jizery
Poslední víkend v červnu vyrazila skupina vodomilců opět do akce. Tentokrát se sjížděla řeka Jizera. Bohužel bylo méně vody, takže zejména ti, kdo jeli na raftech, museli občas lodě táhnout místo sjíždění, ale to nevadilo. Příroda byla nádherná a atmosféra nezaměnitelná! Co pojedeme příští rok?

08.06.2013 Den dětí 2013
Tentokrát byly oslavy dětí provázeny samými problémy. Nejprve se musely oslavy o týden odsunout, protože 1. června byly děti z koštické ZŠ a MŠ na ozdravném pobytu (ale stejně navíc strašně lilo). Podle plánu měl být dětský den tedy v sobotu 8. 6. 2013, tematicky vše ve znamení cirkusu. Měli jsme kromě klasických soutěží na ostrově domluveného klauna. Jenže! Přišly povodně – ostrov byl zalitý vodou, klaun volal, že nemůže (plave – bydlí kdesi pod Prahou), hledali jsme jinou alternativu a našli Olympiádu Asterixe a Obelixe. Výsledkem bylo divadelní představení bez soutěží (ty budou zase příště). Nakonec ani hasiči nemohli vystříkat pěnu, protože začalo pršet. To byl ale dětský den!

12.05.2013 Vítání občánků a oslavy Svátku matek
V neděli 12. května 2013 v odpoledních hodinách se sešli na sále KD v Košticích všechny maminky a babičky, ale také ostatní příbuzní, aby se podívali na program, který připravily děti ze ZŠ a MŠ Koštice a skupina malých mažoretek. Nejprve ale bylo přivítáno pět nových malých občánků obce. Potom už následovalo nádherné a dojemné vystoupení dětí. Všem matkám poděkovala a drobné dárky rodičům nově narozených dětí předala paní Karfíková (místo pana starosty, který náhle onemocněl).
Poděkování za velice povedené vystoupení dětí patří všem učitelkám koštické školy!

Noc kostelů 2013
Součástí celostátní akce Noc kostelů 2013 byl koncert souboru Karmína z Prahy. Soubor Karmína se zabývá interpretací starých českých lidových písní a gotické, renesanční a barokní hudby, světské i duchovní.
V Košticích vystoupila Karmína s cyklem Život v písni, což je soubor jednak středověkých písní a tanců, jednak barokní lidová hudba. Nevšední zážitek nadchnul všechny přítomné, všichni naslouchali s velkým zaujetím, dokonce i malé děti vydržely celý koncert sledovat bez vyrušování. O přestávce vystoupily koštické děti, tradičně pod vedením paní učitelky Šubrtové zazpívaly a zapískaly na zobcovou flétnu. Přítomní rodiče s dojetím a zájmem pozorovali první veřejné kroky svých ratolestí.
Akce se uskutečnila v rámci projektu Úprava okolí kostela v Košticích financovaného firmou T-mobile prostřednictvím Nadace VIA.

Koštická pouť aneb Letnice
Vožekovo sdružení s obcí Koštice připravilo letos na pouť ke sv. Antonínu obzvlášť bohatý a různorodý program. Vzhledem k tomu, že v minulých dnech obec částečně zasáhly záplavy a přívalové deště, pořadatelé se obávali menšího zájmu obyvatel.Ale skutečnost předčila veškerá očekávání.Snad přispělo i nádherné počasí, ale hlavně touha lidí prožít něco mimořádného a hezkého pořadatele ohromně potěšila. Mottem poutě bylo obnovení tradice Letnic jako pohanského symbolu slunovratu – času nastávající úrody, hojnosti a oslavy života. V kombinaci s křesťanskou tradicí svátku Sv. Ducha a Božího Těla sdružení Vožekovo vymyslelo zahájení poutě – průvod.Ten vedl od želevické hospůdky přes čtyři zastavení u památných míst Koštic (křížku v Želevicích, kapličky u přívozu, kostela sv.Antonína a u mlýna), všude poutníci shlédli malý program.Celou cestu slavnostně oblečená děvčátky s košíčky házela okvětní lístky na cestu, následoval je průvod stále se připojujících lidí, kterých bylo nakonec asi osmdesát. Poté se průvod odebral k lávce na ostrov, kde sochu oslavující Letnice slavnostně uvedl do života herec Jan Přeučil spolu s autorem sochy Janem Švadlenkou, starostou obce a předsedkyní Vožekova sdružení.Socha prožila nedávno skutečný křest, totiž rozlitou řeku Ohři, je tedy skutečným symbolem vítězného života.V obci tak vzniklo krásné zákoutí i s umělecky ztvárněnou lavičkou. Na hřišti pak děti shlédly moderní Šípkovou Růženku v loutkovém podání Divadla Evy Hruškové a Jana Přeučila. Muži(ale i ženy) neodolali pokušení zastřílet si z kuše. Vožekovo sdružení vzkřísilo další starou pohanskou tradici – Střílení ku ptáku.Dřevěnou atrapu ptáka vytvořil místní všeuměl pan Antonín Jaroš.Králem střelců, který trefil ptáka přímo do srdce, se stal „bohužel“ přespolní pan Malát. Děti pak postříkali hasiči pěnou, aby jim trochu vynahradili skromný dětský den. Večer před plným sálem sehráli koštičtí ochotníci předposlední letošní představení komedie S tvojí dcerou ne ! Na hřišti si pak návštěvníci poutě zatančili až do rána. Vrcholem poutě se stala svatební výstava. Členky Vožekova sdružení zařadily tuto akci k oslavě Letnic jako symbol krásy, radosti a štěstí. V nedělním odpoledni návštěvníci ( a hlavně návštěvnice) zcela zaplnili prostory muzea i nově zrekontruovaných prostorů bývalé policie, které obec slavnostně předávala veřejnosti.Výstava, která obsáhla dvě století -od velmi starých časů(svatební církevní matriční zápisy z roku 1806) až do současnosti (šaty zatím poslední koštické nevěsty, svatba se konala před 14 dny).Příznivci občanskému sdružení Vožekovo zapůjčili celkem 27 svatebních šatů, nepočítaně fotografií, přání, oznámení doplňků atd.Výstava byla doplněna ukázkami starých svatebních inzerátů, krojovaných svateb a součástmi výbavy nevěsty z počátku 20. století.Celou kolekci svatebních fotografií od roku 1910 do současnosti zapůjčila svatební floristka Ing.Simona Břečková, která k příslušným obdobím vytvořila i svatební kytice.Přímo na místě vytvářela svatební účesy Luiza Mkrtchjan, nevěsty líčila Anna Gruntová.Živé svatební kytice vytvořila Dana Pešková s Irenou Hellerovou, květinovou výzdobu sálu Jarka Horová.Úžasné svatební fotografie – obrazy zapůjčili manželé Maškovi.Svatební výstava vyvrcholila módní přehlídkou.Zcela zaplněný sál kulturního domu přivítal nevěsty v současných svatebních šatech, které doprovodil ženich, nádherná svědkyně, maminky a roztomilé družičky.Po přehlídce proběhla velmi úspěšná dražba předvedených živých kytic, všechny získaly nové štědré majitele.Na závěr přítomní ochutnali umělecké dorty a svatební zákusky, které napekly zcela nezištně místní dámy Eva Bělochová, Venuše Gruntová, Marie Pattová, Anna SKalská a Alena Valinová, která výtvarně připravila svatební tabuli. Boužlivý potlesk diváků ocenil úsilí všech pořadatelů výstavy i celé poutě.

11.05.2013 V sobotu se milovníci přírody v Košticích sešli již po třetí s ornitology z Bíliny – Jiřím Vaníkem a Annou Pikešovou. Přestože zatažená obloha nevěstila nic dobrého, všichni se vydali na procházku z Koštic do Vojnic. Jak se všichni dozvěděli, právě pošm ourné počasí po velkém dešti je pro pozorování ptáků nejvhodnější – ptáci vesele létají, zpívají a loví.Jiří Vaník již od časného rána odchytával u Vojnic ptactvo a připravoval pěvce ke kroužkování. Cestou Anna Pikešová ukázala nad hlavami poletující rorýse, holuby hřivnáče, nad polem kroužícího krahujce a upozornila na hlasy zpívající ptáčků.U autobusové zastávky proškolila přítomné, jak zacházet s handicapovanými a zraněnými jedinci, pokud na ně narazíme, vždy kontaktovat výhradně záchrannou stanici, která je specializovaná na ptáky.Cestou se otevřel nádherný výhled na České středohoří, které je rájem pro drobné pěvce, kam je jezdí pozorovat ornitologové z celé republiky i ze zahraničí. Naprostým unikátem v republikovém měřítku je četný výskyt krutihlava (erbovního ptáka bílinských ornitologů), slavíka a pěvušky.Všechny tyto pěvce ( a mnohé další – pěnice,budníčka, strnada atd) pak mohli účastníci akce vidět při kroužkování. Naprosté nadšení vyvolal párek dlaska tlustozobého, tak nádherně zbarvený, že připomíná papoušky – i tvarem zobáku.
Závěrem akce ornitologové promluvili o letošním ptákovi roku – břehuli říční a o akcích k její ochraně.Dále pohovořili o činnosti České ornitologické společnosti a jejích cílech – ochraně ptáků zemědělské krajiny, sledování příletů poslů jara, mapování významných ptačích území, Vítání ptačího zpěvu, podzimním Festivalu ptactva, koordinací celoevropského monitoringu běžných druhů ptáků, vydáváním odborných publikací, pořádáním přednášek, konferencí atd.Od roku 2007 svaz buduje ornitologický park Josefovské louky u Jaroměře, který má vytvořit vhodné podmínky pro návrat mokřadních ptáků na louky a nivy Metuje .Na tento projekt může přispět každý z nás.Závěrem rozdali časopisy Ptačí svět a jiné vzdělávací materiály.

Čarodějnice v Košticích
Nevlídné počasí odradilo nejednu čarodějnici. Přes velký vítr, zimu a později i déšt filipojakubskou noc vítalo téměř třicet malých i velkých ježibab. Již tradičně v týdnu před čarodějnicemi vyzdobily ty nejlepší exempláře vrata svých majitelek, tentokrát se objevil i jeden ježidědek, obcí ihned srdečně nazván bezdomovcem.Tradiční přistávací plochou byla náves u kostela, odkud čarodějnice prolétly vesnicí, zakroužily kolem vietnamské samoobsluhy, kde je srdečný majitel bohatě pohostil, a postrašily hosty restaurace. Na hlavní silnici delší dobu přerušily dopravu a dopravní prostředky propouštěly jen po vyplacení. Sabat skončil na fotbalovém hřišti, kde byly 2 čarodějnice slavnostně upáleny.Ale dost jich ještě zůstalo, takže Vožekovo sdružení o své členky nepřišlo.
Na malém ohni si přítomní opekli buřty a děti se mohly svézt na koni nebo na poníkovi, kteří přijeli z Veltěž. Zesilující déšť zábavu asi po hodině ukončil, a tak se všichni zase těší na příští rok.
Současně se vzdálenější ježibaby slétly na menším sabatu ve Vojničkách.

20.04.2013 Devátá bitva o koštickou Divočinu
20. dubna se na ostrově v Košticích uskutečnil již devátý ročník dřevárenské hry (dřevárna je takové divadlo bez diváků, které spočívá v hraní zvolené role z fantasy prostředí a soubojů bezpečně měkčenými maketami historických zbraní) ze série takzvaných Bitev o Divočinu, tentokrát s podtitulem Střed světa.
Na ostrově se proti sobě střetlo kolem sedmdesáti hráčů, kteří tentokrát představovali armády Warixova císařství – barbarského nájezdnického státu zasvěcenému bohu války – a Svaté aliance Pacifixovy, totalitní teokracie uctívající militantního údajného patrona míru.

30.03.2013 Dětský karneval 2013
V sobotu 30. března se na sále v Košticích uskutečnil dětský karneval. Děti soutěžily, tancovaly, nechaly si malovat obrázky na obličej a zpívaly karaoke! Tradiční akce opět tradičně povedená! Karnevalovou tombolu spolufinancovali ochotníci z Koštic, za což jim děkujeme!

09.03.2013 Divadelní představení „S tvojí dcerou ne“
V sobotu 9. března 2013 se uskutečnila premiéra divadelní hry současného autora Antonína Procházky S tvojí dcerou ne. Provedení v podání koštických ochotníků, kteří hru navcičili přes zimu, sklidilo nebývalý ohlas! Kdo jste neměli možnost hru vidět, navštivte opakované představení třeba o koštické pouti, srdečně Vás zveme!

23.02.2013 Masopust 2013
V sobotu 23. února 2013 Sbor dobrovolných hasičů Koštice zorganizoval další ročník masopustního veselí, do kterého se zapojilo opět přes dvě desítky masek. Maškarní průvod šel obcí a doprovázel dva medvědy za velkého zájmu přihlížejících.

05.01.2013 Tříkrálová sbírka
V sobotu 5. ledna proběhla v našich obcích Tříkrálová sbírka. Koledníci se hlásili už předem, měli o funkci jednoho z králů velký zájem. Nakonec byly sestaveny tři skupiny králů, které obcházely všechny naše vesnice. Kromě sladkostí vykoledovali i peníze, které budou použity na činnost Vožekova sdružení, především na opravu kostela sv. Antonína Paduánského v Košticích. Všem dárcům děkujeme.

Silvestrovský ohňostroj
Závěr roku byl v Košticích opět důvodem, abychom se sešli. Hned v sousedství obecního úřadu byl v 19 hodin po krátkém úvodu pana starosty spuštěn ohňostroj, který potěšil všechny přítomné. Než se pak rozešli domů, aby oslavili příchod nového roku, popřáli si jen to nejlepší do roku 2013.

Silvestrovský fotbálek
Přestože v Košticích již několik let fotbalisté nehrají žádnou soutěž, setkávají se při různých příležitostech a vždy si s chutí tuto nejrozšířenější hru zahrají. Silvestrovský fotbálek je tradicí, která se dodržuje již několik desítel let. Tentokrát se sešli samí „mlaďoši“, a tak, kdo ví, třeba se podaří fotbal zase obnovit.

28.12.2013 Vánoční turnaj ve stolním tenisu
V pátek 28. 12. se uskutečnil tradiční vánoční turnaj ve stolním tenise v KD v Košticích. Proběhl pouze turnaj dospělých, mezi kterými si zahrál i mladší Dominik. Po několika hodinách byli znání vítězové – na 1. místě Miloš Navrátil, na 2. místě David Holub a na 3. místě jediná žena – Jana Fikarová. Blahopřejeme!