Stalo se rok 2008

… zpět

Rok 2008

31.12.2008 Silvestrovský ohňostroj
Večer posledního dne roku 2008 jsme se sešli před budovou obecního úřadu, abychom se symbolicky rozloučili se starým rokem společným ohňostrojem.
Ačkoli bylo proklamováno, že půjde jen o malý a skromný ohňostroj, podívaná to byla vskutku ohromující. Kdo neviděl, prohloupil.

31.12.2008 Silvestrovský fotbálek
Na sklonku roku pořádaný silvestrovský fotbálek mohl kdo o to stál využít k rozhýbání během Vánoc zdřevěnělého těla a rozproudění sváteční jídlem přeslazené krve.
Hráčů se sice nakonec na koštickém fotbalovém hřišti sešlo jen pár, přesto si všichni bezvadně zahráli.

16.12.2008 Devadesátiny paní Vykysalové
Paní Vykysalová nedávno oslavila neuvěřitelné jubileum.
16.12. oslavila neuvěřitelné 90.narozeniny koštická občanka paní Vykysalová.
K narozeninám jí přišla zahrát dechovka pod vedením pana Hoblíka, k mnohým gratulantům se přidal i starosta obce.

Betlém paní Hellerové
Paní Hellerová vytvořila před svým domem v Košticích moc pěkný betlém na obdiv každému návštěvníku či náhodně příchozímu…

4.adventní neděle 2008
Poslední adventní neděli se rozsvítil stromeček v Košticích
Čtvrtou adventní neděli se dočkal rozsvícení vánoční stromeček v Košticích. Lampion tentokrát vypuštěn kvůli větru nebyl, zato před samotném rozsvícení a i po něm bylo na obecním úřadě malé posezení.

13.12.2008 – 3.adventní neděle
Třetí adventní neděli se rozsvěcel stromeček ve Vojnicích
Třetí adventí neděli, tedy 13. prosince, jsme se sešli ve Vojnicích, abychom i zde společně rozsvítili Vánoční stromeček. Také jsme si zazpívali a vypustili lampion, krom toho nás zde uvítala také nově vyzdobená kaple.

07.12.2008 2.adventní neděle
Druhou adventní neděli, 7.prosince, se v našich obcích udály dvě akce.
Mikulášská nadílka
Jako už každoročně, i letos si děti, jejichž alespoň jeden rodič trvale žije v našich obcích, mohli v neděli odpoledne přijít pro nadílku od Mikuláše, čerta a anděla. O tom, zda byly děti celý rok hodné a sladkosti si zasloužily by se sice dalo polemizovat, jisté ale je, že si svou získanou nadílku plně vychutnají.
Rozsvěcení stromku ve Vojničkách
Večer následovalo rozsvěcení vánočního stromku ve Vojničkách. I zde se sešli místní, aby si zazpívali a vypustili balonek, na rozdíl od Želevic však tentokrát následovalo pohoštění, které místní na zdějším sále sami připravili.

06.12.2008 Výlet do Drážďan
Vánoční výlet do hlavního města Saska
V sobotu 6. prosince se konal výlet do vánočních Drážďan.
Vyjíždělo se již ráno (s menším zpožděním), navrátili jsme se večer kolem sedmé hodiny.
V Drážďanech jsme navštívili tradiční Vánoční trhy, kde byla spousta lidí a ještě více dobrot a nejrůznějších dalších věcí ke koupi. Někteří z nás poté zavítali do obrazárny Zwinger, kde obdivovali cenná umělecká díla a výstavu zbraní.

1. adventní neděle
První rozsvěcení stromku…Želevice
V nedělní večer se sešli někteří občané v Želevicích, aby společně oslavili rozsvícení Vánočního stromku. Účastníci si mohi zazpívat a vychutnat předvánoční adventní atmosféru, společně pak vypustili balonek přání se svíčkou uvnitř. Nakonec byl za doprovodu světelných fontán rozsvícen vánoční stromeček.

29.11.2008 Vánoční aranžování
29.litopadu, během sobotního odpoledne, se několik maminek a babiček sešlo v zasedací místnosti OÚ Koštice, kde se s nimi paní Hellerová opět podělila o něco ze svého aranžérského umění – předvedla a naučila další pěkné a zajímavé způsoby tvroby a úpravy vánočních věnců a svícnů.
Každá z účastnic si tak mohla vyrobit originální vánoční ozdobu.

Renovace sběrného dvora
Byla dokončena renovace sběrného dvora
Koncem listopadu se završilo naše úporné snažení o generální opravu sběrného dvora v Košticích.
Nákonec jsme zdárně dokončili projekt a obdrželi finanční grant. Stodola ve sběrném dvoře tak získal novou střechu, zedničilo se, betonovalo, nakoupily se nové kontejnery…

08.11.2008 Den s pomazánkou
V sobotu odpoledne (8.11.) se sešli koštické ženy v zasedací místnosti OÚ a přinesly ochutnávky nejrůznějších pomazánek. Účastnice ochutnávaly a vyměňovaly si recepty. Podle domluvy vznikne (po dřívějším Vánoční cukroví a Jablkovém dni) další místní speciální kuchařka.

08.11.2008 Druhá brigáda ve Vojnicích
V sobotu 8.listopdu se sešli podruhé občané Vojnic na úpravě přístupové cesty k místnímu rybníku. Počasí nám tentokrát nepřálo, takže ani brigádníků nebylo tolik. Přesto se udělal veliký kus práce. Brigádníci byli odměněni vynikajícími čerstvě upečenými koláči paní Zlatohlávkové.

26.10.2008 Oltářní obraz
V neděli 26. října 2008 došlo k odhalení oltářního obrazu v kapli ve Vojnicích. Obraz namaloval mladý začínající malíř Václav Pazdera. Při slavnostním aktu zazpíval libochovický pěvecký sbor Melodie.
O kapli se vzorně starají manželé Nožičkovi, Zlatohlávkovi a Berkovi, za což jim děkujeme.

25.10.2008 Pálení vatry
Pálení vatry ke vzniku samostatného Československa
V sobotu 25.října se od 20 hodin na místním kopci Vinci sešli členové SDH Koštice s ostatními občany a společně zapálili vatru jako vzpomínkový akt k založení samostatného československého státu.
První vatry vzplály 6. března 1935 u příležitosti 85. narozenin prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. V roce 1937 bylo zapáleno na 8000 vater, o rok později vzplálo na 10 000 ohňů. V poválečném období se ohně pálily pouze v roce 1947.
Večerní procházky na kopec se zúčastnilo asi 25 občanů.

25.10.2008 Malování triček
V sobotu 25.října se od 15 hodin v místní hasičárně uskutečnila další výtvarná dílna – malování triček. Tentokrát malovali dospělí nebo děti doprovázené rodiči. Další výtvarná dílna bude před Vánocemi a bude zaměřena na výrobu dárků dětí pro rodiče.

25.10.2008 Brigáda ve Vojnicích
V sobotu 25.října se uskutečnila v pořadí již několikátá brigáda na realizaci projektu Obnova dragounských lázní ve Vojnicích. Skupina Mladé Vojnice tentokrát oběhla celou vesnici a prosila místní občany o pomoc, proto přišlo nebývalé množství pomocníků – 26! Udělal se ohromný kus práce, položil se kus chodníku, zahrnuly se výkopy vytvořené bagrem, položil se kabel na rozvod elektřiny, spálila se veliká hromada náletového klestí.
Všem účastníkům děkujeme.

10.10.2008 Setkání důchodců
V pátek 10.října na sále kulturního domu v Košticích se uskutečnilo další setkání důchodců. Hrála kapela Pichlovanka, děti z místní MŠ a ZŠ předvedli nádherné vystoupení, všichni se hezky bavili.

03.10.2008 Noční pochod na Hazmburk
V pátek 3.října se uskutečnil druhý ročník nočního pochodu na Házmburk. Tentokrát jsme pozvali ke spolupráci všechny obce okolo hradu. Nakonec se s námi zúčastnili jen obyvatelé obcí Klapý a Lkáň. Celkový počet účastníků byl okolo sedmdesáti, což je obrovský nárůst oproti loňskému roku. Akce byla završena ohnivou šou a kulturním vystoupením Dr.Pixy – pana Kredby.

27.09.2008 Svatba v obci
27.září v obci proběhla ojedinělá událost. Po dlouhých letech se zde odehrál svatební obřad. Svůj svazek zde stvrdili Václav a Petra Satranovi.
Přejeme jim hodně pohody a štěstí ve společném životě

28.09.2008 Svatováclavské posvícení v Želevicích
V neděli 28.září se sešli občané Želevic a okolních obcí k oslavě Svatováclavského posvícení. Program začínal ve 14:00 hodin prohlídkou slavnostně vyzdobené místní kaple – zvoničky. Na její obnově se vedle pracovníků obce nejvíce podílela paní Landová. Celé odpoledne hrála k příjemnému poslechu Country kapela Parťáci, v 15 hodin přijel do obce Svatý Václav s bratrem Boleslavem a svými družinami a před zraky diváků zopakovali známou historickou událost – zavraždění knížete Václava v podání skupiny Tepelgurth. Odpoledne bylo oživeno nejrůznějšími soutěžemi pro malé i velké.

07.09.2008 Koštické vinobraní
V neděli 7.9. se v Košticích konalo první vinobraní na soukromé vinici u Hellerů. Vinohrad zde založili před třemi lety a letos poprvé sklízeli úrodu. Hellerovi se snažili dodržet všechny tradice spojené s vinobraním – zavěšená kytka na vinohrad, která musí zůstat až do příští sklizně a má za úkol odhánět nepříznivé vlivy, první hrozno uštípne starosta obce, ochutnávka vína…

06.09.2008 Rybářské závody
V sobotu 6.9. se ve Vojnicích konaly rybářské závody pro soutěžící do patnácti let. Pohodovou atmosféru spojenou s lovem ryb si užilo 16 soutěžících. Nakonec zvítězil Pavel Kovařík, druhé místo obsadil Milan Kristek, třetí byl Petr Kubáč.

30.08.2008 Stezka odvahy
30. srpna se od devíti hodin večer konala na ostrově stezka odvahy. Na odvážné účastníky číhaly bludičky, hejkalové, duchové a další strašidla. Přesto se nikdo nezlaekl, nesešel z cesty a dokonce nalezl dostatek odvahy k ponoření rukou do mozku démona (kbelík se slizem).

23.08.2008 Výlet do východních Čech
Babiččino údolí
23. srpna jsme se vydali na výlet do východních Čech. V plánu byla pevnost Hanička, škola Boženy Němcové a samozřejmě Ratibořický zámek a údolí. Vyvrcholením měla být večeře ve středověké krčmě v Dětěnicích.
Nastaly však cestovní komplikace – bloudění, objížďky, takže jsme bohužel nestihli vše, co bylo naplánováno. I tak stál ale výlet za to!
Rozsáhlé podzemní bludiště pevnosti Hanička (součásti československého předválečného opevnění) vzbudila úžas určitě ve všech, stejně jako nádherný zámeček v Ratibořicích. Moc se líbila i ona zmiňovaná krčma v Dětěnicích, i když v tamějším „středověkém“ stylu (temné místnosti, holá podlaha, velké porce jídla jedené rukama) by si jen málokdo zařídil vlastní bydlení…

Hejbni kolem, hejbni kostrou
V neděli od 17 hodin se v Košticích poprvé uskutečnil závod všemožných nemotorových vozidel. K vidění byla kola, koloběžky, odstrkovala, motokáry a jeden lidskou silou poháněný „bojový“ vůz.
Dva zástupci z naší obce (Michal Skalský a Zdena Formánková) se zúčastnili celostátního turnaje v Kuličkách v Praze na Střeleckém ostrově. V těžké konkurenci si nevedli špatně, obsadili 14. a 17. místo.

08.08.2008 Kuličkyáda
V sobotu 8.srpna se uskutečnila v obci Kuličkyáda. Zúčastnili se malí i velcí, výhru si odnesl mistr ČR v hraní kuliček pan Zoufalý. Z našich spoluobčanů byli nejlepší Michal Skalský, Andrea Kovaříková a Jan Skalský, z dětí Pavel Kovařík, Nikola Valentová a Jana Horová.
Ve čtvrtek jede naše soutěžní mužstvo na turnaj do Prahy.

Naposledy o olympiádě – článek na iPeruc.cz

15.07.2008 Výlet do neznáma
15.července měli občané možnost zúčastnit se výletu do neznáma. Tentokrát jsme vyjeli do Prahy – na Petřín, kde jsme navštívili zrcadlové bludiště. Potom naše kroky směřovaly na Pražský hrad a do muzea hraček. Největší úspěch ale měla živá socha a jezdící schody v metru J!

Oprava jezu
V současných dnech probíhá oprava jezu na řece Ohři, kterou musí provést současný majitel mlýna pan Kindl. Suočástí oprav je i vybudování přechodu pro ryby.

22.07.2008 Čištění kanalizace
Včera, 22.července bylo završeno čištění kanalizace v tzv. starých Košticích (ulice Říční a Na Skalech), potřebné pro plánovanou výstavbu čističky odpadních vod.
Během uplynulých dnů bylo ze starého kanalizačního potrubí vyvezeno přes sedm tun nečistot, které musí být zlikvidovány jako nebezpečný odpad.
Za své bohužel vzaly úseky nedávno položeného asfaltu, bůhvíproč překrývající vstupy do potrubí. Jak už to bývá, když se kácí les, létají třísky.

Video z letošních pouťových oslav si můžete prohlédnout ve dvou částech na adresách

Olympiáda a oslavy Koštické pouti
Letošní pouťové oslavy v Košticích se nesly ve velkolepém duchu. V sobotu dopoledne byly zahájeny 1. olympiádou mikroregionu Perucko – 7 zúčastněných družstev za jednotlivé obce (Blšany, Černčice, Koštice, Orasice, Slavětín, Veltěže, Koštice/Liberec) se utkalo v 9 soutěžních disciplínách (hod koštětem a botou, jizda na kolečkových bruslích s jablkem, chůze na chůdách, hod obručí, střelba vzduchovkou a prakem, překážková dráha, vrh kýble v vodou, štafeta koloběžek a běh s raněným).

Soutěžící podali úžasné výkony, někteří dokonce padali v cíli, někteří i na trati, závodník Slavětína dokonce podlehl zoufalství a vzdal jednu soutěž – zatímco přihlížející brečeli smíchy. O legraci šlo především, což pochopili téměř všichni, a proto vedoucí Koštice při posledním běhu s raněným místo nejlehčího raněného naložili na nosítka pana Podaného se svými hodně přes sto kily. Koštice nakonec přesto vyhrály, druhé skončily Blšany, třetí Orasice. Nejdůležitější bylo, že se všichni výborně pobavili. V době, kdy pořadatelé sčítali výsledky, vystoupila šermířská skupina z Libochovic, která po svém vystoupení nechala děti soutěžit. Večer byla v kulturním domě taneční zábava, která se také povedla.

V neděli se již tradičně konal fotbalový turnaj, tentokrát v minikopané žáků. Zúčastnila se čtyři fotbalová mužstva – Koštice, Chožov, Slavětín, Libčeves – ten celý turnaj vyhrál. Dospělí fotbalisté nezaháleli, sehráli zápas Koštice – Křesín. Odpoledne bylo zahájeno jízdou vláčku, který vozil zájemce do Želevic a zpět, divadelní spolek Na káře sehrál pohádku a žonglérské představení, zájemci si mohli později žonglování také vyzkoušet. Ve stáncích starých řemesel si každý mohl vyzkoušet tkaní na stavu či tištění sítotiskem na látku, děti se mohly vydovádět na skákacím hradu. A nesmíme zapomenout na kolotoče, houpačky, střelnice a další atrakce, které k pravé pouti patří. Nakonec vláček odvezl zájemce do Vojnic a Vojniček.

Pouť v Košticích změnila po mnoha letech svou tvář, a to určitě k lepšímu. Během celého víkendu se různých utkání zúčastnilo přes 140 soutěžících a přišlo se podívat nebývalé množství diváků. Vláček jezdil celé odpoledne úplně plný, a to nejen dětí, ale především dospělých, dokonce se svezli i staří lidé, kteří by se pěšky tak daleko nedostali. To vše by nešlo bez finanční podpory Fondu hejtmana Ústeckého kraje, Mikroregionu Perucko a Obecního úřadu v Košticích. Děkujeme.

Plamen 2008
Hasičská soutěž Plamen 2008
Video ze soutěže si můžete prohlédnout na adrese:

30.05.2008 Dětský den
30.května odpoledne se na hřišti v Košticích konal již tradiční dětský den. Všichni účastníci si zasoutěžili na spoustě atrakcí, připravených ochotnými dobrovolníky, a odnesli množství zajímavých cen.

Posezení ve Vojnicích
Začátkem května se občané Vojnic sešli u táboráku a touto první akcí na nově budovaném dětském hřišti otevřeli letošní sezónu opékání buřtů.

03.05.2008 Pálení čarodějnic ve Vojničkách
Čarodějnice ve Vojničkách
V sobotu 3.května se opožděně pálily čarodějnice ve Vojničkách. Příjemné večerní posezení bylo obohaceno hrou na harmoniku pány Sunkovským, Mirgou ml. a Mirgou st.

30.04.2008 Pálení čarodějnic v Košticích
Ve středu 30. dubna se za velké účasti dětí i dospělých pálily čarodějnice v Košticích. Nejzdatnější účastníci vydrželi téměř do rána. Na kytaru celý večer hráli Tomáš Vlček a Vladimír Formánek.

Brigáda ve Vojnicích
V uplynulých dnech občané ve Vojnicích pokračovali v budování dětského hřiště ve své obci. Do práce se vedle místních zapojili také chalupáři. Zabudovaly se lavičky, dětské herní prvky a stůl na stolní tenis.

Poškození sochy sv. Jana Nepomuckého
V uplynulém týdnu došlo k poškození sochy sv. Jana Nepomuckého, umístěné v parku v Košticích. Byl poškozen podstavec barokní sochy.
Věc je v šetření policie.

Velikonoční pondělí
Jako v každé pořádné obci, tak i v Košticích během Velikonočního pondělí vyráží do ulic koledovat chlapci s pomlázkami.
Ti nejmenší koledují vajíčka a čokoládové sladkosti, ti nejstarší dostávají ochutnat něčeho ostřejšího. Koštickou zvláštností je hodování mladíků. Ti mají upletenou speciální, co největší hodovačku, na kterou se snaží koledováním shromáždit barevné mašle. Čím více, tím lépe J!

Honba za velikonočním zajícem
V neděli v 15 hodin se sešlo ve Vojnicích několik dětí, aby chytily velikonočního zajíce. Vzhledem k nepříznivému počasí byla celá hra bohužel zjednodušena, děti ale čokoládového zajíce chytily.

Úprava pomníku u kaple ve Vojnicích
Aktivitou manželů Nožičkových a Berkových došlo k úpravě prostranství okolo kaple a k obnovení pomníku ve Vojnicích.
Tito občané patří k nejaktivnějším v obci, a tak jim za tento záslužný čin i za jejich další aktivity děkujeme.

22.03.2008 Dětský karneval
V sobotu 22.3. se na sále kulturního domu konal tradiční dětský karneval. Opět byl k vidění rej rozmanitých krásných masek, samozřejmostí byla bohatá tombola. Všichni si jistě zadováděli a odpoledne si užili.

21.03.2008 Bitvy o Divočinu: Nová hrozba
V pátek 21.3.2008 proběhla na ostrově a přilehlých plochách dřevárenská bitva. K boji dřevěnými maketami zbraní se sešlo kolem čtyřiceti bojovníků z celého širokého okolí. Po celodenních střetech a bitvách nakonec zvítězil skřetí rod lordů z Joudaburgu, když na hlavu porazil kočovný lid Altan-Arad.
Všichni, kdo se zúčastnili či se alespoň přišli podívat, si zajisté odnesli zajímavý a výjimečný zážitek.

19.03.2008 Soutěž k měsíci knihy a internetu
Ve středu 19.března se v knihovně v Košticích děti zúčastnili zajímavé soutěže – na podkladě přečteného příběhu vytvářeli ilustrace, které byly následně umístěny na výstavku. Všechna díla se povedla a jejich malí autoři byli odměněni drobnou sladkostí a videokazetami s pohádkami.

15.03.2008 Úklid honitby Mysliveckého sdružení Žejdlička
V sobotu 15.3. členové Mysliveckého sdružení Žejdlička uklízeli přilehlé polnosti, větrolamy a polní cesty. Je neuvěřitelné, jaké množství odpadu jsme my – občané schopni vyhodit do přírody.
Myslivcům patří naše velké poděkování.

15.03.2008 Výroba triček
V sobotu 15.3. se sešli zájemci o výrobu ručně malovaných triček. Po počátečních rozpacích se všichni plně ponořili do práce a nakonec si spokojeni odnesli vlastnoručně vyrobené krásně barevné tričko.

Návštěva útulku
Za finanční prostředky, vybrané při Tříkrálové sbírce, byly nakoupeny pamlsky a krmivo pro opuštěná zvířata z útulku v Jimlíně.
Dary zvířátkům předali Míra Bozděch ml., Pavel Kovařík ml. a Petr Kubáč.

16.02.2008 Masopust
Dne 16. února 2008 vypuklo v Košticích masopustní veselí. Obcí procházelo přes čtyřicet masek, které páchaly různé nepravosti. Jedly a pily, až se za nimi prášilo.
Nejtypičtějšími maskami jsou v Košticích medvědi, ztvárnění letos J.Pernetem a V.Víchem, s medvědářem J.Holejšovským.

01.02.2008 Výzva seniorů ve stolním tenise
1.2. se konal od 17hodin přátelský turnaj, jehož vyzyvateli byli senioři, kteří v minulosti hráli místní ligu.
Svým výkonem dokázali, že jejich umu roky neublížily.

12.01.2008 Paintball
12.ledna odpoledne vyjela osmnáctičlenná skupina do Terezína, aby se tam zúčastnila paintballové bitvy. Paintball spočívá v tom, že účastníci akce po sobě ze speciálních střelných zbraní střílí kuličky obsahující barvu, které se po nárazu do překážky (tedy protivníka)rozmáčknou a barvu tak uvolní.
Kromě zajímavých a jistě nezapomenutelných zážitků si účastníci odnesli také pořádné modřiny.

06.01.2008 Tři králové
V neděli 6.ledna v obci Koštice koledovali Tři králové (Míra Bozděch, Pavel Kovařík a Petr Kubáč). Za získané peníze nakoupí pochoutky pro psí a kočičí útulek v Jimlíně.
Králové vybrali 1400 Kč.